pedagogkerstin.blogg.se

Den här bloggen handlar om mina strävanden, fuderigar, klarheter, hårsliterier och slutsater kring olika ämnen i förskollärarutbildningen.

SPSM, Medianavet & Skoldatateket

Publicerad 2015-09-13 13:17:00 i Allmänt,

 
Skoldatateket

Under vår senaste innevecka i Härnösand fick vi besök av Hasse Burefjord på Skoldadateket. Han berättade lite om hur de tänker kring hjälpmedel. Framförallt framhöll han att det var bra att använda hjälpmedel så tidigt som möjligt och med tillgänglighet för alla. Han förklarade att om barn tidigt får lyssna på talböcker så är det inte lika främmande att ta till sig den hjälpen om man senare i skolan skulle ha användning för ljudböcker i faktabokform.

Vi fick också prova på att använda talsyntes. Ett program som förskolor och skolar kan få installerade på sina datorer. Där läser datorn upp vad du har skrivit och hur bokstaven du skriver låter. Det här borde vara både lärorikt och engagerande för barn. Det finns dataspel med liknande effekt men jag gillar tanken på att använda datorn med ett blankt papper där man får testa och skriva sig fram medan man lyssnar.

Ett annat lättillgängligt hjälpmedel som Hasse tipsade om är google översätt i mobilen. Det kan vara bra att ta till när t.ex. förskolan har barn med andra språk. När inte information kommer fram på grund av språksvårigheter med föräldrar kan det här vara toppen. Det går både att få det i skrift eller uppläst bara genom att prata in budskapet på telefonen. Det ska jag komma ihåg till nästa gång jag behöver det.

Medianavet

Under samma dag fick vi också besök av Medianavet i Sundsvall. Här berättade Maria Granqvist om deras utbud av filmer, temalådor, spel och utrustning. Här fanns bla.a. lärplattor att låna. Vi fick prova några spel som hade lite av samma struktur som Skoldatatekets dataprogram men här i formen av färgsprakande spel. Båda dessa enheter har kan bistå förskolan med bra material. Det känns bra att veta att de finns så att barnen kan ta del av det när vi kommer ut och jobbar.

SPSM
Spsm står för specialpedagogiska skolmyndigheten. Under den ryms specialskolor, utbildning, läromedelsutveckling och specialpedagogiskt stöd. Till skillnad från Mediateket och Skoldatateket som mer har hjälpmedlen till alla i barngruppen upplever jag Spsm som mer individanpassat. Här finns hjälp att hitta när det inte räcker med att utforma miljö och förhållningssätt för att det ska fungera bra för ett barn.

Jag tror på hjälpmedel som en naturlig del i vardagen. Det har vi redan i massor utan att tänka på det. Kan alla använda dem så blir det inte något underligt som pekar ut någon. Vissa saker måste givetvis vara för ett specifikt barn/person som glasögon, rullstol eller hörapparater men mycket går att göra till en naturlig del i verksamheten. Lätta saker som att Erbjuda på saga som ljudbok och pedagogläst saga eller specialprogram på till datorn är lätta saker att skaffa och använda.

Kerstin
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Pedagog Kerstin

Jag heter Kerstin är 44år och läser till förskollärare.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela